Wednesday, October 27, 2010

Böle

En gammal bild. Davids, senare Hans Hedmans hus.
I bakgrunden ser man fnöskberget och höhässjor.
Idag är det mer igenvuxet, och ett till bostadshus har tillkommit.

Namnet böle finns på många orter runt om i Sverige och har den enkla betydelsen "Boplats". Du finner ett Böle just i utkanten av Öjebyn, som har många bofasta. Det finns även mindre platser som bär detta namn...

Mitt Böle är en liten "by" med några få bofasta och sommarhusägare, nära en sjö med utsikt över berg och milsvida skogar. Här lade det samiska paret Petrus och Elsa sina första bopålar någon gång i mitten av 1800-talet, senast 1880. Petrus köpte skatt av Nils Persson i Brånan. Så böle var ett Skattehemman. Och ännu idag är det söner och döttrar till Petrus och Elsa som lever där.

Hemmanet delades mellan deras två barn Kristina Ursila (min anmoder) och hennes bror Jonas Mattias. Jonas och hans hustru byggde en ny gård nere vid fnöskträsket men tvingades att flytta på grund av stora skulder. De anlade istället torpet Murpejaur där de fick 8 barn.

Kristina Ursila gifte sig med Johan "Böl Janne" Johansson och de övertgo Petrus gård i Böle. De fick 8 barn tillsammans och gården delades upp mellan tre av deras barn. David, Charlotta och Anna Sofia. Charlotta övertog det ursprungliga gården, som sedan övertogs av Åke- och idag ägs av Åkes yngste son och hans hustru. (Bild; Åke och Hillevi gamla gård i mitten, med Hans Hedmans gamla hus till vänster och hans sons timmerhus till höger).

David gifte sig med Katarina Renström och byggde en gård på Böle, men flyttade sedan med sin familj till Bjurholm. Gården köptes upp av Charlottas äldsta son Hans och hans hustru Eugenia (mina farföräldrar), som idag är i deras två söners ägo.

Anna gifte sig med Emil Sjölund och de bosatte sig nere vid dens tora vägen, Böle Heden (Där åkes barnbarn bor idag). De fick aldrig några barn, men tog in Annas syster Kristinas son Sigvard Frank som fosterbarn. Kristina dog redan 1918 och fadern kort efter.

Brodern Gustaf köpte en del av David för att också bygga en gård vid stora vägen. Han gifte sig med Hilma, dotter till Karl Hedman i Malå-Vännäs. Båda gårdarna är bebodda idag.

Fram till början på 1940-talet hölls det skola i Böle, barnen var i en bagarstuga som står kvar ännu idag och är i Åkes sons ägo. Där gick även barnen från Hemnäs och Löparliden. Böle har likt många andra byar blivit kraftigt avbefolkad sedan 1920-talet. Det bor dock fortfarande folk där även idag och senast 2007 hölls en större släktträff i byn, då folk fick en chans att minnas eller ta del av "gamla tider" i byn.

De tre senare bilderna på Böle tagna från Malå-Vännäs intresseförenings hemsida.

No comments:

Post a Comment